top of page

Lite om processen vid beslutsfattning i Telefongruppen:

(Denna text är tänkt att fungera som stöd och går bra att återkomma till och läsa upp delvis eller i sin helhet vid behov eller om någon begär det under mötet.) 

Mötesledaren hjälper gruppen och frågeställaren att hamna rätt, hålla tråden, justera förslaget vid behov, att alla får komma till tals och att avrunda diskussionen för att gå till omröstning. 

Den som driver frågan utvecklar sina skäl och ger ett förslag till beslut. Vi låter sedan ordet gå runt och lyssnar in de synpunkter som råder.
När frågan diskuterats färdigt kan förslaget, utifrån de synpunkter som framkommit, antingen justeras, kompletteras med alternativa förslag eller dras tillbaka.
Sedan går vi till omröstning.

I telefongruppen tillämpar vi majoritetsbeslut.
I särskilt viktiga frågor tillämpas kvalificerad majoritet.
Mer information om rutiner för majoritetsbeslut finns på hemsidan. 

Under diskussionen brukar vi ändå sträva efter konsensus och lyssna in avvikande uppfattningar, även om det skulle vara uppenbart att förslaget ändå kommer att gå igenom med majoritet. Det är viktigt att alla få komma till tals i processen. Ibland är processen viktigare än resultatet.

Om det märks under diskussionen att det råder många och starka åsikter, kan det vara värt att inte stressa fram ett beslut, utan istället bordlägga frågan och ta upp den på nytt under ett eller flera kommande möten, så att frågan får mogna och ventileras klart tills den grundas ordentligt i gruppsamvetet. Risken finns annars att beslutet rivs upp om och om igen.
Antalet deltagare i Telefongruppen är stort och kan variera från möte till möte, vilket innebär att gruppsamvetet ibland kan skilja sig kraftigt från möte till möte, till skillnad från fysiska möten, där mötesdeltagarna oftare är desamma.

Ibland kan det dock kännas uppenbart att ett förslag inte behöver diskuteras. Då kan mötesledaren direkt fråga om någon är emot förslaget och om gruppen är redo att gå till omröstning direkt. 

Tänk på att besluta hur något skall ske - inte bara att det ska ske.
Man behöver ibland besluta i detalj hur något ska utföras och ibland passar det bättre att enbart sätta ramarna och ge någon mandat att utforma innehållet själv.

Kom ihåg att även besluta om vem som utför det som beslutats, så att beslutet inte blir hängande i luften och inte blir utfört. 

Det är få beslut som är så brådskande att de inte kan vänta. 

 


(Den här texten är inte en officiell ACA-text, utan är sammansatt av hemsideansvarig för Telefongruppen och kan komma att justeras vid behov.) 
 

bottom of page